Tips om te stoppen

Sommige mensen vinden stoppen met roken zinloos, omdat het kwaad al geschied is. Maar wanneer u stopt met roken, herstelt uw lichaam zich toch geleidelijk en verbetert uw gezondheid meestal. Als u dus kunt stoppen, doe het dan ook!

Er zijn vele verschillende methoden om te stoppen met roken. Probeer een manier of een combinatie van manieren te vinden die volgens u de grootste kans op succes biedt. Kies ook een methode waarvan u denkt dat u ze kunt volhouden. Werkt een bepaalde methode niet, probeer dan een andere!

Wilskracht
De kans dat u uitsluitend op wilskracht van het roken afkomt, is erg klein. Minder dan vijf procent van de mensen slaagt er zonder enige hulp in. Kent u zulke mensen, vergeet dan niet dat zij veeleer uitzonderingen zijn die de regel bevestigen.

Counseling
Uw arts of diabetesteam kan u doorverwijzen naar een adviserende dienst voor mensen die willen stoppen met roken. U kunt bijvoorbeeld met een medische professional gaan praten over stoppen met roken, soms ook in groepsverband. Counseling verdubbelt uw kansen om na een jaar van het roken af te zijn. Toch bedraagt het slaagpercentage slechts tien procent wanneer de counseling niet met een andere methode wordt gecombineerd.

Bijkomende therapieën
Hoewel er weinig of geen wetenschappelijk bewijs is dat bijkomende therapieën zoals hypnotherapie en accupunctuur zouden helpen om de sigaret vaarwel te zeggen, vinden sommige mensen ze bijzonder doeltreffend. Vooral hypnose kan helpen om beter te relaxen en de stress te verminderen. Als u voor een bijkomende therapie kiest, moet u in ieder geval op zoek gaan naar een gekwalificeerde en erkende therapeut.

Nicotinevervangingstherapie
De nicotine die in sigaretten zit, is de voornaamste verantwoordelijke voor de gewoontevorming. Nicotine is namelijk sterk verslavend. Wanneer u tijdens het stoppen de nicotine uit sigaretten vervangt door nicotinehoudende vervangmiddelen, ervaart u dus minder de fysieke en psychologische 'drang' naar een sigaret. Raadpleeg uw diabetesteam vóór u deze producten probeert. Het is belangrijk dat u ze onder toezicht gebruikt wanneer u diabetes hebt, omdat ze hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel) kunnen veroorzaken. De combinatie van nicotinevervangers en counseling doet uw kansen om met succes te stoppen tot 15 à 35% stijgen.

Buproprion
Buproprion is een geneesmiddel dat de verslavings- en beloningscentra in de hersenen zou beïnvloeden. Het slaagpercentage bij mensen die buproprion gebruiken om te stoppen met roken, ligt volgens studies rond de 30 tot 40 procent na één jaar. Buproprion kan bijwerkingen hebben, vooral wanneer het in combinatie met andere medicatie wordt genomen. Het is van essentieel belang dat uw arts weet welke geneesmiddelen u nog meer neemt vóór hij u buproprion voorschrijft.

5
op basis van 1 stemmen.