Diabeteszomerkampen

Diabeteszomerkampen

Tijdens een diabeteskamp of educatieve vakantie krijgen jongeren de kans om hun zelfvertrouwen op te krikken door vriendschap te sluiten met andere kinderen die diabetes hebben en zich aan dezelfde regels moeten houden op het vlak van insuline, voeding en bloedtests. Het programma varieert van kamp tot kamp, maar meestal is het de bedoeling om jongeren te leren om de diabeteszorg meer in eigen handen te nemen. In kleine groepjes leren ze alles over de juiste spuittechnieken, tests en meters, voedingsgewoonten, lichamelijke kenmerken en andere aspecten van diabetes.

Het is leuker om insuline te nemen en je bloedsuikerspiegel te meten als ook je vrienden dat doen. Kinderen die problemen hebben met het toedienen van insuline en het testen van hun bloedsuikerspiegel, leren op een diabeteskamp snel bij van hun leeftijdgenootjes. Vaak voelen ze zich opgelucht wanneer blijkt dat hun vrienden op het kamp al weten wat diabetes is. Zo hoeven ze eens niet uit te leggen wat een hypo is of waarom ze injecties nodig hebben. Wat ze in het dagelijks leven vaak wel moeten doen.

Vele kinderen maken zo nieuwe vrienden met wie ze jarenlang contact blijven houden. Sommige kampen richten zich tot de leeftijdsgroep vóór de puberteit en zijn bedoeld om de kinderen de nodige basiskennis bij te brengen om zelfstandig hun diabetes te beheren. Kinderen die tijdens hun tienerjaren zelf grotendeels voor de diabeteszorg kunnen instaan, voelen zich sterker in hun streven naar onafhankelijkheid. Dit kan hopelijk voorkomen dat diabetes een te belangrijke rol gaat spelen in de gezinsconflicten die vaak met de puberteit gepaard gaan. Tijdens een vakantiekamp is het vaak de bedoeling dat de kinderen aan alle activiteiten deelnemen. Dit kan ervoor zorgen dat ze hun diabetes niet optimaal onder controle kunnen houden. Sommige kinderen zien hun bloedsuikerspiegel zelfs sterker stijgen dan thuis. De meeste kinderen zijn dan ook actiever bezig dan tijdens een gewone vakantie, zodat ze minder insuline nodig hebben, vooral bij het slapengaan (om een nachtelijke hypo te voorkomen).

Door deel te nemen aan een diabeteskamp kunnen kinderen ook meer vertrouwen krijgen om zelf hun diabetes te beheren zonder de hulp van papa of mama. Dit is vooral het geval bij kinderen die voor het eerst in hun leven één of twee nachten van huis zijn. Vele ouders vinden het ook heerlijk om een keertje alleen te zijn, terwijl ze weten dat hun kind in goede handen is. Verschillende verenigingen of zelfs het ziekenhuis bieden soms vakanties, weekends of andere activiteiten voor kinderen en tieners met diabetes aan.

5
op basis van 1 stemmen.