Laten we bij het begin beginnen

U heeft diabetes. Wat nu?
U bent niet de enige. Volgens de Internationale Diabetes Federatie werd geschat dat in 2015 één volwassene op 11 diabetes had en dat bij één op twee de ziekte nog niet is herkend.1 Een diagnose van diabetes is een belangrijke eerste stap om de ziekte onder controle te krijgen. Te horen krijgen dat u diabetes heeft kan als een schok aankomen en kan overweldigend zijn. Wij bij OneTouch® zijn er om u te helpen.
Deze site werd ontwikkeld om u meer te leren over de ziekte: u vindt er informatie over het belang van bloedglucosemonitoring en het nemen van uw geneesmiddelen indien deze werden voorgeschreven - of het nu pillen of injecties zijn (oa insuline). Daarnaast wordt ook de basiskennis rond gezonde voeding en bewegen uitgelegd. We tonen u waar u op moet letten, en helpen u om te leren voor uzelf te zorgen en het risico op complicaties te verminderen. Kort gezegd, w zijn er voor u en begeleiden u stap voor stap bij uw leven met diabetes.
Ja, uw leven staat op het punt om te veranderen, maar als u erin slaagt om met uw diabetes om te gaan, dan zal uw gezondheid snel verbeteren en verlaagt u de kansen op een lange termijn gezondheidsrisico. Zo kunt u een langer en gezonder leven leiden.
Verwacht niet de perfectie. Het is geen race of wedstrijd. Doe gewoon uw best. Zeg aan uzelf dat u het waard bent. Wij begeleiden u bij elke stap.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische (langdurige) aandoening die optreedt als het lichaam niet voldoende insuline kan aanmaken of de insuline niet kan gebruiken. 
Insuline is een hormoon dat wordt vrijgegeven door de pancreas en dat nodig is om glucose (suiker) vanuit het bloed in de cellen van het lichaam te brengen, waar het dienst doet als energiebron. Als insuline afwezig is of niet juist werkt, dan blijft de glucose in het bloed. Daarom is de diagnostiek van diabetes gebaseerd op het vaststellen van hoge glucosegehaltes in het bloed.

Na verloop van tijd kan het hoge glucosegehalte in het bloed (gekend als hyperglycemie) schade aanrichten aan verschillende weefsels in het lichaam, wat kan leiden tot de ontwikkeling van invaliderende en levensbedreigende gezondheidscomplicaties.

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1, valt het immuunsysteem van het lichaam de insulineproducerende cellen van de pancreas aan. Als gevolg daarvan kan het lichaam niet langer de insuline produceren dat het nodig heeft. De reden hiervoor is nog niet volledig gekend of begrepen. De ziekte kan optreden bij mensen van elke leeftijd, maar komt meestal voor bij kinderen of jong volwassenen. Mensen met deze vorm van diabetes hebben elke dag insuline nodig om het glucosegehalte in hun bloed onder controle te houden. Zonder insuline kan een persoon met diabetes type 1 niet overleven. Maar met een dagelijkse insulinebehandeling, regelmatige controle van de bloedglucosewaarden, een gezond dieet en een gezonde levensstijl, kunnen mensen met diabetes type 1 een normaal, gezond leven leiden.(1)

Diabetes type 2
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het treedt gewoonlijk op bij volwassenen, maar wordt meer en meer vastgesteld bij kinderen en jongeren. Bij diabetes type 2 is het lichaam in staat om insuline aan te maken, maar biedt het lichaam weerstand tegen de insuline zodat de insuline niet meer juist werkt. Met verloop van tijd kan het insulinegehalte tot een te laag niveau dalen, waardoor het niet meer efficiënt is. Zowel de weerstand tegen de insuline als het lage insulinegehalte leiden tot te hoge bloedsuikerspiegels.1
In tegenstelling tot mensen met diabetes type 1, hebben vele mensen met diabetes type 2 geen dagelijkse insulinebehandeling nodig om te overleven. De essentiële behandeling van diabetes type 2 bestaat uit gezonde eetgewoonten, meer bewegen, het controleren van het lichaamsgewicht en het nemen van geneesmiddelen voor diabetes (indien nodig). Om te helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij mensen met diabetes type 2,  bestaan er verschillende behandelingen op basis van pillen of tabletten en ook injecties met inbegrip van insuline (indien nodig)
1. IDF Diabetes Atlas (7th Ed.) (2015). Brussels, Belgium: International Diabetes Federation.

5
op basis van 5 stemmen.