Begrijpen hoe voeding uw bloedsuiker beïnvloedt

Bord met pasta

Voeding heeft een direct effect op de bloedglucose. Sommige voedingsmiddelen verhogen de bloedglucose meer dan andere. Een belangrijk onderdeel van het onder controle houden van diabetes is weten wat en hoeveel je mag eten, en het volgen van een dieet dat bij je levensstijl past en tegelijk helpt bij het reguleren van je bloedglucose. De 3 belangrijkste voedingsstoffen in voedingsmiddelen zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel, suiker en vezels in voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, melkproducten en snoep. Ze verhogen de bloedglucose sneller en hoger dan andere voedingsstoffen in voedingsmiddelen: eiwitten en vetten. Weten welk voedsel koolhydraten bevat en hoeveel koolhydraten een maaltijd bevat, is nuttig voor de bloedglucosecontrole. Koolhydraten kiezen uit gezonde bronnen, zoals groenten, fruit en volle granen (vezelrijk), heeft de voorkeur boven koolhydraten uit bronnen met toegevoegde suikers, vetten en zout.

Eiwitten (proteïnen)

Eiwitten zijn noodzakelijk als deel van een evenwichtig dieet en kunnen helpen om je minder hongerig te voelen. Ze verhogen niet meteen je bloedglucose zoals koolhydraten. Om gewichtstoename te voorkomen gebruik je echter beter portiecontrole voor eiwitten. Bij mensen met diabetes Type 2 dragen eiwitten bij tot een snellere werking van de insuline, dus is het misschien geen goed idee om een lage bloedsuikerspiegel te behandelen met eiwitrijke shakes of mixen. Het innemen van 15 gram snelwerkende koolhydraten die glucose bevatten, zoals fruitsap, andere suikerhoudende dranken, glucosegel of -tabletten, is de aangewezen manier om een lage bloedsuikerspiegel te behandelen.

Vetten

Vetten, en dan vooral gezonde vetten uit vette vis, noten en zaden, zijn een noodzakelijk onderdeel van een evenwichtig dieet. Ze verhogen je bloedglucose niet, maar bevatten veel calorieën en kunnen gewichtstoename veroorzaken.

Gezonde voedingskeuzes maken

Je diëtist of je diabeteseducator kan je helpen om een voedingsschema op te stellen dat goed is voor jou en past bij jouw levensstijl. Gezond eten voor diabetes is gezond eten voor het hele gezin.

Hier zijn enkele richtlijnen om gezond te eten:

  • Geniet van regelmatige maaltijden met de juiste portiegroottes. Je professionele zorgverlener kan je helpen om gezonde voedingskeuzes en juiste portiegroottes te maken.
  • Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen bij elke maaltijd, inclusief gezonde vetten, mager vlees of eiwitten, volle granen en magere zuivelproducten in de correcte portiegroottes.
  • Kies zo vaak mogelijk voor vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volle granen (zemelengranen, volkorenpasta, bruine rijst).
  • Probeer alternatieven voor vlees, zoals linzen, bonen of tofu.
  • Kies voor calorievrije dranken, zoals ongezoete thee, koffie of water.
  • Kies voor suikervervangers.
  • Kies voor zoutarme opties.

Gezond winkelen

Voordat je gaat winkelen:

  • Plan je maaltijden voor een bepaalde periode (bijv. enkele dagen tot een week) en voorzie een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit de voedselgroepen.
  • Maak een boodschappenlijstje op basis van je maaltijdplan.

In de supermarkt:

  • Neem je lijstje mee en houd je eraan.
  • Ga nooit met honger winkelen, want dat leidt vaak tot impulsieve aankopen van minder gezonde voedingswaren.
  • Winkel vooral in de afdelingen met verse producten.
  • Vermijd suikerrijke frisdranken, snoep en chips.
  • Controleer de voedingsetiketten om je te helpen bij het maken van gezonde keuzes.

Bronnen:

*MedlinePlus. 15/15 Rule. National Institute of Health (NIH)/U.S. Library of Medicine. Bethesda, MD. Online geraadpleegd op 24 September 2019

American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2019. Diabetes Care 2019; 42, Suppl. 1. Online geraadpleegd op 24 September 2019

BE-GEN-2100023